Veckans #kötthack - Svartpeppar

Kötthack 1 - Entrecôte.gif

Entrecôte

4 misstag de flesta gör redan INNAN tillagning + #kötthack

Först ut är en riktig klassiker och svensk favorit. Entrecôte (även kallat ribeye) är den fina, möra styckningsdetalj som du hittar på Kötthallen, men som även finns mitt emellan högreven och biffen hos nötkreatur. Du känner till den, så vi går rakt på sak 😉


Nedan har vi listat de tre vanligaste misstagen som folk gör vid prepp av just entrecôte.


1️⃣ Misstag: Man skär, eller väljer bort mörheten och smaken.
- Det insprängda fettet, “marmorering”, är ett tecken på en bra entrecôte med mycket smak som dessutom kommer att bli riktigt mör. Ju mer marmorering desto bättre! Tyvärr händer det allt för ofta att folk försöker “rensa bort det onödiga fettet” eller att man vid köp väljer bort fina stycken just på grund av den generösa marmoreringen. 
- Om du ogillar de lite större bitarna av insprängd fett som eventuellt inte har “smält” under tillagningen så kan du naturligtvis skära bort dessa i samband med servering utan att offra varken smak eller mörhet. 


2️⃣ Misstag: Man har för bråttom.
- Ta fram köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat innan det tillagas. Det är öven viktigt att du torkar av köttet med en pappershandduk under tiden för att få en torr stekyta.


3️⃣ Misstag: Man går loss på kryddhyllan. 
- Kryddning är generellt en smaksak, men en tumregel inom västerländskt matkultur är att ju högre kvalitet det är på köttet desto färre kryddor används vid tillagningen. Tänk “Less is More” när du bestämmer “kryddstrategi” för finare styckningsdetaljer, så kallade ädeldetaljer”, av nötkreatur. 
- Flingsalt. Strö på flingsalt en kort stund innan du steker eller grillar din entrecôte för att framhäva den goda smaken ytterligare och för att få till en krispigare stekyta. 


4️⃣ Misstag: Svartpeppar. 
- Ett väldigt vanligt fel som de allra flesta gör är att man kryddar köttbiten med svartpeppar INNAN stekning/grillning. De höga temperaturerna som krävs vid tillagning av entrecôte gör att pepparn, som ligger direkt på köttets stekyta, blir mer besk i smaken. 
Detta resulterar i att man istället för att lyfta smaken på köttet istället gör den mindre angenäm. 
Det finns dock, tack och lov, ett avancerat kötthack för att komma runt problemet 🍻

🔪 Veckans #kötthack

- Krydda godbiten som en riktig matnörd, med nymalen svartpeppar direkt EFTER grillning/stekning för att undvika den beska smaken som svartpeppar utsöndrar vid höga temperaturer 🤓👨‍🍳

Det var allt vi hade att bjuda på denna gång, vi hoppas att ni kommer att ha nytta av dessa tips 😊
Varmt välkomna till oss på Kötthallen, din köttbutik i Stockholm ❤️

David E2FKötthallen